Recent Projects

Mr and Mrs Baskerfield's Kitchen

Sue and Phil already had a vision of the room that they wanted to create. They wanted to make the kitchen bigger with a black and white theme. They didn't use the existing utility room which was on the left as you entered from the back door. So, they decided to combine the two rooms. The wall was knocked out. Sue still wanted to hide the ironing board, laundry baskets, coats and shoes so we framed the American Fridge Freezer with tall larders to accommodate these. They make a fabulous bank of units as you enter the room. These are enhanced with the colour changing LED lights that run along the top of this bank of units. As you enter the room from the back door we used curved doors to soften the entrance and to create a feature as you walk in and out of the room. Sue wanted an island but with the room being quite narrow we didn't want it to look cramped. We made a narrow island with the induction hob on it. We used curves to soften the sides of the island which at the same time give the illusion of a more open space. Then we decided to raise a table on the island and stagger it slightly. This makes a lovely feature and also gives more room when sitting around the island table. The island table has a glass panel and lights below which creates a stunning feature when looking in from the adjoining conservatory. We built a bulk head above the island to house the extractor and to create a feature. Spot lights shine down onto the worktop and LED strip lights sit above the bulkhead to give a flush of light shining up to the ceiling. The table has a feature light above to create a dining area feature. Phil and Sue chose a white lacquered handleless door for a minimalist look with a contrasting black granite worktop. They wanted to keep the colours neutral so that they could use accessories to bring in a colour and this also enables them to change the whole look of the kitchen at any time by changing the accessory colour scheme. The karndean floor gives the look of a tiled effect but has the benefit of a warmer feel under foot.

Mr and Mrs Fletcher's Kitchen

Matt and Sam chose a traditional kitchen to complement their beautiful stone cottage. The doors are Eildon in frame in white linen with dove grey doors and panels on the island. Their kitchen is very much at the heart of their home on a daily basis for themselves and their children. They also love entertaining friends, family and business associates and so wanted it to be friendly, comfortable, warm and inviting to everyone. Matt loves cooking for his family and so wanted it to be practical and functional as well as aesthetically pleasing. The large drawers give quick and easy access for cooking utensils with the mantle not just being a feature but the home to cooking implements and hidden spices. Sam chose the open shelves on the island which beautifully display the cookery books alongside Matt's much loved wine chiller. Sam liked the warmth and look of the solid wood worktops and we suggested using quartz on the island and around the sink for it's more hard wearing benefits and reduced maintenance. Matt and Sam chose the Samsung Maraposa buff stone quartz which looks stunning against the walnut worktops. The Nordic Quooker boiling water tap gives instant boiling water for drinks and cooking instead of having a kettle on the worktops.

Mr and Mrs Percy's Kitchen

On arrival, I was met by Chris and Sarah with a set of plans for extending their beautiful Victorian home. The kitchen was a good size but not very user friendly. So, they were opening the back of the house up to make a large open space for combined dining, family seating area and kitchen. We discussed what the family wanted to gain from the extension and how they used the rooms in their home as a family. I put the dimensions on the Cad system and produced various plans to show the kitchen in different sections. The room is an L shape. We decided to put the dining table in the back section as this was the darkest area, with the lowest natural light and would be least used. We decide to put the kitchen and soft seating area at the back nearest to the garden and bi fold doors as these would be used the most and thus benefit from the natural lighting and ceiling window. When the bifolds are open the home and garden become as one.

Chris and Sarah wanted to create a stunning open space that would be used by the family everyday. They chose the beautiful Bowfell door with the radius on the inside of the frame. We carried this curved aspect through onto the island seating feature and at the side of the range with radius side panels. Chris and Sarah chose the dove grey for its softness with slate grey on the island creating a dramatic feature in the centre of the room. 

The island is the main feature of the room with the Silestone Lyra worktops with the ogee edge and curved area for seating. This also houses the dishwasher and recycling bin. The dual insinkerator tap provides boiling and filtered water. 

The oven is positioned at the side of the worktop for ease of use when putting things onto the surface. The tall fridge and freezer are both integrated to the left of the oven and are both left hinged as requested by the customer for ease of access when opening. Chris and Sarah did not want a traditional mantle surround so we hand made this for them with a less fitted and regimented feel. 

Lighting is very important in every room. The natural lighting enhances the beautiful colours and lines of the kitchen and the colour changing lights above and below the wall units add warmth to the overall look of the kitchen. These can be changed to different colours to give a different look to the room. For the purpose of these photos the lights were set on yellow to enhance the beautiful golden tones of the natural stone floor tiles. The utility room was specifically designed for practicality of use. The robes are designed for each family member to house their shoes and coats with a seating area below.